Filtrujte dle kategorií

Top články

Publikováno: 24.07.2023

Jedete kempovat? Poradíme vám, na co nezapomenout

Plánujete se vydat na dovolenou pod stan do přírody? Pomůžeme vám s přípravou a připomeneme, co si vzít s sebou. Dozvíte se, jaká jsou pravidla táboření v přírodě a poradíme, na co si dát pozor při výběru kempu.

Kempování je ideální příležitostí na odpočinek od každodenního shonu, všudypřítomné elektroniky a médií. Na čundru zažijete to pravé dobrodružství, klidně i s dětmi, které okusí něco nového a nevšedního. My vám nyní dáme pár tipů na to, jak se na noci strávené pod stanem připravit a na nic zásadního nezapomenout. Štěstí totiž přeje připraveným.

Kde začít?

Nejdůležitější ze všeho je samozřejmě stan, vhodný spacák a karimatka, případně deka, kterou si dáte pod sebe. Pokud stanujete s dětmi, myslete hlavně na jejich pohodlí, které nejvíce ovlivní teplotní podmínky. Přes den slunce stan přehřeje, zatímco k ránu děti může probudit zima, na kterou ze svých domácích postýlek nejsou zvyklé. Proto nepodceňujte výběr spacáků a přibalte i teplejší pohodlné oblečení na spaní. Pokud si můžete vybrat, postavte stan na místě, kam přes den tolik nesvítí.

Pro opravdové dobrodruhy

Pokud vyhledáváte jinou formu bivakování a nejedete s těmi nejmenšími, místo stanu vám postačí i celta. Pohodlí si dotvoříte moskytiérou, která vás ochrání před dotěrnými komáry, zatímco si budete užívat spánek pod širákem. Pod pyramidovou moskytiéru od Bushmana se vejdete i ve dvou.

Hlásíte se mezi dobrodruhy a odvážlivce? Toužíte po maximálním zážitku z pobytu v přírodě? Zkuste vyhledat přírodní úkryty, jako jsou například skalní převisy nebo jeskyně. Ty vás ochrání před větrem a deštěm, a za dobrodružstvím se tak můžete vydat nalehko. Třeba jen s malou krosnou. Dbejte však na pravidla táboření v přírodních rezervacích (níže v našem článku).

Krosna pro správné čundráky

Výběr krosny nepodceňujte! Krosna bude vaším parťákem, který musí pojmout potřebné vybavení a zároveň nesmí ničit vaše záda. Nepostradatelným prvkem na správné krosně by měly být popruhy a gumičky, na které připevníte věci z venku batohu. Například ešus, karimatka, spacák anebo vlhké oblečení se vám tak při chůzi krásně usuší.

Výběr vhodného oblečení

Pokud plánujete stanování spojit s túrami nebo třeba s cyklistikou, hodit se vám bude sportovní oblečení. Povinnou výbavou je pláštěnka nebo kvalitní bunda s kapucí, aby vás nepřekvapilo nepříznivé počasí. Při výběru oblečení dbejte i na materiál, který by měl být rychle schnoucí. Oblečení si tak můžete i rychle přeprat v potoce a brzy znovu použít. Užitečné je i funkční prádlo, které správně odvádí pot a zajišťuje vaše pohodlí. Pokud máte děti, myslete i na kvalitu jejich outdoorového oblečení.

Boty na túry, ale i sekyrka?

Pevné boty jsou na túry nezbytné. Při koupi pohorek nezapomínejte, že je musíte nejprve pečlivě prochodit. Počítejte s tím dopředu a nevyrážejte na trasy v nových turistických botách, ušetříte si nejeden puchýř.

Bushman nabízí i další potřeby, které se vám určitě budou hodit. Třeba taková sekerka je pro správného táborníka nepostradatelná, stejně tak kapesní nůž, který využijete třeba při vaření.

Co budeme vařit?

Špekáčky už se vám přejedly? Přibalte si do kempu pestřejší stravu. Hodit se vám budou různé trvanlivé potraviny, které jsou lehké a skladné. Skvělou volbou jsou třeba luštěniny a obilniny (bulgur nebo červenou čočku hravě uvaříte i v ešusu). Při vaření pro celou partu se bude hodit kotlík, ve kterém připravíte třeba milované těstoviny. Na první dny vám může přijít k chuti zavařené jídlo z domova – guláš nebo maso. Přikousnete krajíc chleba a o večeři je postaráno.

Znáte zkratku MRE? Jde o hotové samoohřívací a poctivě uvařené jídlo, k jehož ohřátí nepotřebujete oheň, ale stačí trocha vody.

Když mluvíme o vodě – zásoba pitné vody nesmí chybět v žádném tábořišti! Ve většině kempů je zdroj vody samozřejmostí, ale ověřte si to dopředu, ať si můžete přibalit kanystry do zásoby. V přírodě pak hledáme čisté tekoucí studánky, které nás vždy příjemně osvěží.

Tip: MRE jídlo sloužilo dříve vojákům, dnes si ho oblíbili i horolezci, sportovci, dobrodruzi a turisté.

Znáte pravidla přespávání mimo kemp?

Pojďme si připomenout pravidla takzvaného bivakování mimo kemp. V České republice můžete stanovat všude tam, kde to není zakázané. Zákaz platí v národních parcích, chráněných krajinných oblastech, národních přírodních rezervacích nebo vojenských objektech. Existují však i výjimky. Podle Ministerstva životního prostředí přespat v CHKO ve stanu můžete, ovšem nesmíte zde rozdělávat oheň a zanechávat po sobě odpadky. Zkrátka nesmíte nijak narušit nebo znečistit přírodu. To platí i pro některé zóny národních parků. Zároveň si zjistěte, jestli pozemek, kde se plánujete utábořit, není soukromý. Bez souhlasu majitele nesmíme na soukromém pozemku stanovat.

Sázka na jistotu v bezpečí kempu

Pokud stanujete s dětmi, pro větší pohodlí nejspíš zvolíte kemp. Doporučujeme dát na rady přátel a zjistit, který kemp vám svým zázemím nejlépe vyhovuje. Často ověřujeme i možnost koupání uzpůsobeného pro nejmenší. Hledíme také na ceny. V nejpopulárnějších kempech není ani místo pro stan levnou záležitostí. V tom případě můžete porovnat cenu stanu a pronájmu chatky, která by pro vás mohla představovat větší pohodlí za skoro stejné peníze.

Přírodní kosmetika pro zpříjemnění zážitku

V neposlední řadě si zabalíme hygienické potřeby. Hodit se vám budou cestovní lahvičky, které naplníte oblíbenými kosmetickými produkty, bez kterých se neobejdete. My rádi chodíme třeba do Manufaktury. Dopřejete si krásné letní vůně (co říkáte na meruňkovou?), které budou při pobytu v přírodě jemným pohlazením po duši. Při balení nezapomeňte na lékárničku se základními léky. Našli jsme pro vás taštičku, kam všechny tyto potřeby hravě zabalíte.

Seznam potřeb správného táborníka

  • KPZ  aneb krabička poslední záchrany, která je nedílnou součástí výbavy pro přežití v přírodě a může vás zachránit ve svízelné situaci,
  • sluneční brýle,
  • pokrývka hlavy,
  • repelent/moskytiéra,
  • sekyrka,
  • kapesní nůž,
  • opalovací krém,
  • dezinfekce a lékarnička se základními léky,
  • cestovní filtr na vodu,
  • nafukovací karimatka nebo skládací puzzle na dno stanu, aby se vám pohodlně spalo,
  • skládací nábytek na posezení před stanem,

 

  • voděodolný vak, ochrání cennosti před vlhkostí,
  • náhradní a teplé ponožky,
  • tampony ve vosku na podpal,
  • křesadlo/sirky,
  • sušené maso, to vám dodá bílkoviny a energii třeba na túrách,
  • kempovací jídelní set,
  • cestovní hry,
  • nerezová láhev na vodu, která udrží vodu studenou i teplou několik hodin,
  • žabky k vodě a na volný pohyb po kempu,
  • baterka/čelovka,
  • powerbanka,
  • pikniková deka.

My vám přejeme, aby vás na čundru nepotkalo nic nenadálého a aby se vám dovolená vyvedla, ať už máte namířeno kamkoliv.
Šťastnou cestu a pohodové táboření!

P.S. Pokud vás už teď děsí dlouhá cesta autem na dovolenou s malými dětmi anebo vás zajímá, jak si na cestách zkrátit dlouhou chvíli, podívejte se na naše tipy v článku: