Filtrujte dle kategorií

Top články

Publikováno: 09.07.2023

Hry, které zkrátí dlouhou cestu dětem i dospělým

Jak přežít dlouhé hodiny strávené na cestách za letním dobrodružstvím? Čeká vás cesta na dovolenou a děsíte se, až v autě uslyšíte věty: „Mami, já se nudím.“ a „Kdy už tam budeme?“ V dnešní době existuje spousta vychytávek a her, díky kterým si hravě dokážete zkrátit dlouhou chvíli. Připravili jsme pro vás pár nápadů, jak si zpříjemnit letní cestování i s neposednými dětmi na palubě. Nezapomněli jsme ani na vás, dospěláky.

Společenské hry na cesty

Na trhu dnes najdete zmenšené praktické verze klasických stolních her jako je Člověče, nezlob se!, domino, šibenice, piškvorky nebo třeba tangram a vrhcáby. Existují i zmenšeniny hracích karet. Tyto formáty jsou na cesty ideální, hodit se budou i později, když na místo dojedete a budete se chtít večer zabavit ať už s rodinou, nebo s přáteli. Pokud vás už nebaví klasika, v obchodech je k mání nespočet neotřelých originálních her, které možná znát nebudete. Cesty si tak osvěžíte něčím novým. Spousta z těchto her se dá díky jejich menšímu formátu s trochou šikovnosti hrát i v autě, vhodnější však budou spíše do vlaku nebo do letadla. Výhodou cestovních her zůstává, že si partičku můžete dát kdykoli vás přepadne nuda. Krabičku pak snadno a rychle uklidíte do zavazadla, kde zabere minimum místa.

 

Kreativní aktivity pro menší

Ty nejmenší nejspíš více zabaví interaktivní knížky nebo omalovánky. Tyto knížky jsou navrženy tak, aby přímo na cestách pomohly dítka zabavit úkoly a hádankami, kreslením a dalšími kreativními aktivitami. V Albi najdete takové, které jsou vhodné už o tří let. Dalšími pomocníky mohou být i magnetické hračky ve formě různých oblíkaček nebo autíček, které děti skládají na magnetické tabulky – při těch vám odpadne lovení zapadlých součástek po podlaze auta.

Interaktivní hračky

Hračka na cesty dokáže zázraky. Pokud má dítě svého oblíbence, na cestách nesmí chybět. Jestli hledáte novou inspiraci, kývací pejsky v autech si z filmů vybaví snad každý. Navíc když takový pejsek bude i svítit a bude zajímavý na omak, přinese rozptýlení i při nočních cestách. Pak už zbývá jen doufat, že pomůže i usnout.

Zpěv a slovní hry

Není nad to zabavit se hudbou. Ať už máte své oblíbené hity, které si spolu dokáže zazpívat z paměti, nebo si hudbu pustíte, obojí vám hned zlepší den. Hudba dokáže uklidnit i kdejakého křiklouna. K nezaplacení mohou být i namluvené pohádky pro děti. Nebo budete vyprávět sami? Zapojit můžete i děti, zahrajte si na tvoření vlastního příběhu. Každý pasažér může říct jednu větu a postupně společně vytvoříte originální příběh. Fantazii se meze nekladou a zabavit se mohou i dospělí. Někdo má rád i jiné slovní hry, nabízí se slovní fotbal nebo hádanky.

Tip

Hádat můžete na jakou osobnost, pohádkovou postavu, člena rodiny nebo kamaráda někdo myslí. Hadači se ptají na otázky, hlavní hráč odpovídá ano nebo ne. U takových her se spolehlivě nasmějete.

Jídlo a pití s dětmi v autě

Ať už patříte k táboru jídlo v autě rozhodně, ne nebo k opačné straně barikády, maličkosti mohou zpestřit vaši prázdninovou cestu a udělat ji tak o něco pohodlnější. V našich obchodech nyní najdete například tematické letní láhve na pití. Třeba ve tvaru jahody (Flying Tiger) – uzavíratelný tvar, brčko a roztomilý design – taková láhev udělá radost dětem i rodičům, kteří se u nich nemusí bát rozlití tekutiny po sedadlech. Co jídla týče, v zásobě se vyplatí mít plastové uzavíratelné dózy se svačinami, která větší děti i batolata zvládnou jíst po malých soustech. Výborné jsou kukuřičné křupky, které tolik nedrobí, ovocné kapsičky nebo samozřejmě čerstvé ovoce nakrájené na malé kousky. S jídlem bude dětem cesta lépe ubíhat.

Tip

Pokud cestujete s kojencem a sedačku máte otočenou v protisměru jízdy, na opěradlo sedadla můžete upevnit speciální zpětné zrcátko navíc a miminko kontrolovat přes něj.

Jak se vypořádat s horkem

Vysoké letní teploty dokáží jednomu cestu nepěkně otrávit, zvlášť pokud v autě nemáte klimatizaci a nebo ji kvůli dětem nechcete pustit zrovna naplno. Zachrání vás vychytávka v podobě přenosného malého větráčku do ruky. Pořídíte je v různých tvarech a velikostech, větší děti si s ním navíc určitě i vyhrají. Zároveň na ně nepustíte hned ten nejledovější vzduch z klimatizace. Hodit se budou i ve vlaku nebo v autobuse. My jsme je objevili ve Flying Tiger.

Tip

Když se děti cítí pohodlně a není jim horko, je pro ně cesta snesitelnější. Hodit se tak mohou třeba i stínící clony do oken.

Když všechno selže

Může se stát, že všechny nápady selžou. V tom případě je lepší si odpočinout a udělat si přestávku. Pokud cestujete autem, nespěcháte a chcete se najíst venku, můžete zvolit formu pikniku! Najděte pěkné místo při cestě, které si na mapě vytipujete. Ne vždy se vyplatí spoléhat na pumpy a odpočívadla. Při pikniku oceníte skladnou cestovní deku. Tu můžete použít i v případě, že děti uvnitř auta budou chtít při spánku přikrýt – například pokud vás potká chladnější počasí.

 

Věříme, že se vám prázdniny vydaří a zažijete spoustu příjemných chvil. Tak šťastnou cestu!