Filtrujte dle kategorií

Top články

Publikováno: 27.03.2023

Výzdoba, zkrocení beránka a zajímavé tradice. Velikonoce se blíží!

Slaví se po celém světě, ale v každé zemi malinko jinak. Když jsme se vás zeptali, co pro vás znamenají Velikonoce, většina odpovědí se točila kolem symboliky a tradic. A přesně o nich si můžete přečíst v tomto blogu. Ale nebude to nuda! Jaký je nejlepší recept na velikonočního beránka? Jak slaví Velikonoce v cizině? Jak do velikonočních příprav zapojit vaše děti?

1/ Velikonoční výzdoba

 

„Nebudu to přehánět, ať to nedopadne jako na Vánoce.” Ano, nám všem podobná věta proletí hlavou těsně předtím, než projdeme okolo výlohy, ve které se vyjímají krásné nové ozdůbky a dekorace. Znáte to taky? Nic si z toho nedělejte a dopřejte své kreativní duši trochu té jarní radosti! Velikonoční výzdoba je plná barev a pozitivní energie, a na tu se přece všichni těšíme. Když sáhnete po přírodních materiálech s motivy rostlin, můžete navíc radost z výzdoby čerpat i po celé léto . Co říkáte na dekorace z prodejny NANU-NANA?

Náš tip

Přivítejte jaro hned ve dveřích s velikonočním věncem. Materiál snadno nasbíráte při procházce v přírodě. Použít můžete například mech, klacíky, větvičky, slámu nebo luční kvítí. Na věnec jej snadno připevníte vlascem nebo tavnou pistolí. 

2/ Zkrocení velikonočního beránka

 

Pro někoho je typickou součástí velikonoční tabule mazanec nebo vajíčková pomazánka. My však nedáme dopustit na beránka. Tato stálice na velikonočním stole je však pořádnou pekařskou výzvou. Pojďme si společně upéct nadýchaného piškotového beránka, se kterým vám navíc půjde vyklápění jako po másle.

 

Ingredience:
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 4 vejce
  • 200 g krystalového cukru
  • 100 g změklého másla
  • 250 ml 30% smetany ke šlehání
  • špetka soli
  • hrubá mouka a lžíce másla navíc na vymazání formy

 

Postup:
  1. Troubu rozehřejte na 180 °C. Formu na beránka důkladně vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
  2. Do větší mísy prosejte mouku a kypřicí prášek.
  3. Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Žloutky vyšlehejte s cukrem a máslem do pěny. Pak postupně vmíchejte smetanu.
  4. Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh.
  5. Suchou směs z mouky smíchejte se žloutkovou směsí. Nakonec opatrně zapracujte sníh.
  6. Těsto vlijte do vymazané formy. Mělo by sahat 1–2 cm pod okraj formy. Přiklopte druhým dílem formy a vložte do předehřáté trouby. Teplotu stáhněte na 160 °C a pečte 60 minut.
  7. Beránka nechte ve formě vychladnout a potom vyklopte. Před servírováním pocukrujte moučkovým cukrem a ozdobte.

Náš tip

Pro snadné vyklopení beránka z formy jej po upečení zabalte do vlhké utěrky. Zpevní se tím a po vychladnutí hladce vyklouzne. Aby váš beránek vypadal krásně i při postupném ujídání, nekrájejte jej od kraje, ale začněte uprostřed. Zadní část pak vždy přisuňte k té přední. Raději se však připravte na to, že beránek zmizí dřív, než řeknete Velikonoce.

3/ Slyšeli jste o Smrtné nebo Družebné neděli? 

 

Velikonocům tradičně předchází čtyřicetidenní postní doba. Začíná v Popeleční středu a končí Květnou nedělí. Každá postní neděle měla své pojmenování a pojila se s určitými zvyky. Například při Smrtné neděli se smrtka (Morena) hází do řeky a přivolává se nové léto. O Družebné neděli se zase lidé mají družit a sdílet společný čas.

4/ Zábava pro děti

 

Velikonoce jsou odnepaměti zážitkem hlavně pro kluky, kteří si Červené pondělí užívají řáděním s pomlázkou a koledováním vajíček. Velikonoční přípravy však mohou ocenit všechny děti. Jak na to? Zapojte je do pečení a zdobení beránka nebo do vyrábění velikonočních dekorací.

 

Spoustu nápadů a inspirace na tvoření a malování pro vás nachystala prodejna Flying Tiger. A nejen to. Heboučký tematický deníček udělá radost každé malé slečně, co myslíte?

Náš tip

Že vaše děti u zdobení vajíček moc dlouho neposedí? Tvořte s nimi jejich oblíbené motivy. Fantazii se meze nekladou, výrobu můžete přizpůsobit materiálům, které zrovna máte doma. Pokud mají vajíčka sloužit pouze jako dekorace, sáhněte klidně po těch z polystyrenu, které se dětem při zdobení nerozbijí. Zábava je zaručena a zvládnou to i úplně malé šikulky.

5/ Zajímavosti na závěr aneb věděli jste, že…?

 

Ve Finsku si děti na Velikonoce pomažou tváře sazemi a vyrážejí do ulic vyzbrojeny košťaty, kávovými konvicemi a březovými větvičkami. Naopak v sousedním Norsku se dle tradice patří zalézt pěkně domů do tepla a číst si detektivku. Řada vydavatelství dokonce přichází se speciálním velikonočním vydáním!

 

Na jihu to je však jiná káva – Španělé s oblibou slaví „tancem smrti“. Účastníci se obléknou jako kostlivci a o půlnoci ze čtvrtka na pátek vyrazí na několikahodinový průvod městem. Poslední kostlivec v průvodu nese nádobu s popelem. V italské Florencii zase vypouští veliký ohňostroj, jehož tradice sahá do doby křižáckých válek a má přinést mír a prosperitu.

 

Klasickým americkým zvykem je hledání vajíček, ukrytých od velikonočního zajíčka. Už 130 let se každý rok tato tradice pořádá i v zahradě Bílého domu.

 

Přejeme vám mnoho vykoledovaných kraslic, povedeného beránka (který je tak dobrý, že se Velikonoc nedožije), ale hlavně radostné prožití svátků, strávených s vašimi blízkými. 💙