Filtrujte dle kategorií

Top články

Publikováno: 29.12.2023

Vycvičte si imunitu jako Wim Hof

Máte v dnešní hektické době a v chřipkovém období problém udržet si silnou imunitu, která je klíčová pro naše celkové zdraví? Nezoufejte. Existuje spousta metod, jak si imunitu zlepšit. Jednou z inspirativních postav, která nás učí, jak vycvičit imunitní systém a dosáhnout optimálního zdraví, je Wim Hof, známý také jako „Ledový muž“. Jeho metody, které kombinují dýchání, vystavování se studenému prostředí a meditaci, se staly populárními po celém světě. V tomto blogu se podíváme na to, jak můžete získat nezlomnou imunitu pomocí technik inspirovaných právě Wim Hofem.

 

Wim Hofova dýchací metoda

Wim Hof zdůrazňuje sílu specifického typu dýchání, kterým ovlivňuje autonomní nervový systém a imunitní systém. Tato metoda zahrnuje kontrolované hluboké nádechy a výdechy, což zvyšuje hladinu kyslíku v těle. Pravidelné praktikování této metody může zvýšit produkci bílých krvinek a stimulovat imunitní systém k efektivnější reakci proti infekcím. Zkuste si na internetu najít video s meditační dýcháním vedené Wim Hofem. Metoda je jedoduchá. Jakmile ji pochopíte, provozovat ji můžete i sami každý den. V podstatě jde o to najít si klidné místo, pohodlně se usadit, rozdýchat se hlubokými nádechy a výdechy. Dále dech zadržujete a potom se znovu rozdýcháváte. Tento cyklus několikrát opakujete. Měli byste se okamžitě cítit lépe a uvolněně. Správné dýchání vás nejen zklidní, ale dá vám čas na to poznat svoje vlastní tělo. Wim Hof tvrdí, že tímto pravidelným cvičením lze nad svým tělem získat větší kontrolu a to do té míry, že se sami vyléčíte z leckterých nemocí. Ať už tomu věříte nebo ne, naučit se správnému dýchání nás učí i jiné (např. jógové) techniky a určitě není na škodu naučit se své tělo poslouchat a lépe dýchat.

 

Koupel v ledové vodě

Wim Hof je známý svou schopností vydržet velmi studené teploty, což považuje za jednu z klíčových součástí své metody. Ledová voda může mít pozitivní vliv na imunitní systém, protože stimuluje tvorbu noradrenalinu, hormonu který přispívá ke zvýšení krevního tlaku a odbourávání tukové tkáně. Jako lék se používá k léčbě hypertenze a deprese. Postupné zvykání si těla na studenou teplotu může vést k zvýšení odolnosti vůči různým chorobám. Zvykat si na studenou vodu můžete začít ve sprše. Pamatujte ale, že je důležité začít pozvolna. Teplotu vody můžete postupně snižovat, nikdy byste ale neměli chodit přes rozumné limity. Před zahájením otužování si zjistěte něco o jeho zásadách, abyste si spíše nepřitížili. 🙂 Otužování se nedoporučuje v případě srdečních chorob nebo třeba během nachlazení a podobně (a nějakou dobu po něm).

Klidná mysl, silná imunita

Kromě fyzických cvičení Wim Hof zdůrazňuje také význam mentální síly. Meditace a mindfulness mohou pomoci snížit stres, který může oslabovat náš imunitní systém. Pravidelná meditační praxe může vést k lepšímu zvládání stresu a posílit psychickou odolnost. Zkuste si najít to svoje. Někdo dá přednost józe, někdo ocení jen chvilku klidu v přírodě, někdo se pustí do otužování a nebo saunování. Pokud vám nesedí ani jedno z vyjmenovaných, určitě najdete něco čistě ve vašem stylu, co vám pomůže zpomalit a zkusit si správné dýchání a meditaci.

 

 

Strava a hydratace

Základem pro silnou imunitu je i správná strava. Wim Hof klade důraz na zdravou stravu a správnou hydrataci jako klíčové součásti udržení silné imunity. Jídlo plné vitamínů a minerálů, spolu s dostatečným pitným režimem, poskytuje tělu potřebné živiny pro optimální fungování imunitního systému. Nepodceňujte tedy správnou vyváženou výživu. Palivo zkrátka potřebujeme všichni.

 

Tipy na doplňky stravy

V Nutrendu najdete sportovní doplňky výživy a potraviny pro aktivní životní styl, které vám pomohou dosáhnout stanovených cílů nejen v oblasti sportu, ale i v rámci zdravého životního stylu. Pokud se chystáte zlepšit si fyzičku, nezapomínejte na doplnění všech vitamínů, minerálů, proteinů a dalších. Pokud se ztrácíte, tady vám určitě poradí. 🙂

Tip na čtení

Pokud vás Wim Hofův příběh zajímá více, oslovit by vás mohla jeho jediná autorizovaná kniha Wim Hof – Ledový muž. Najdete ji třeba v Knihy Dobrovský. Objevte metodu, díky které se třeba naučíte lépe využít svůj fyzický i duševní potenciál.

 

Pravidelný pohyb

Fyzická aktivita je také klíčovým prvkem pro posílení imunity. Pravidelný pohyb podporuje cirkulaci krve a lymfy, což může zlepšit transport imunitních buněk a látek po těle. Kombinace cvičení, jako je jóga nebo aerobní trénink, spolu s Wim Hofovovými technikami může přinést maximální prospěch pro celkové zdraví a pohodu vašeho těla. Je zajímavé zjistit, jak funguje chemie našeho těla a s těmito informacemi dále pracovat tak, abyste se cítili co nejlépe. Ať už inspiraci najdete u Wim Hofa nebo jinde, jako motivační prvek nám přijde super to, že se naučíte dokonale poznat své tělo a jeho reakce.

Tip na sportovní a termo oblečení

Wim Hof sice běhá na Kilimanžáro jen v šortkách, ale na takové extrémy máte ještě spoustu času. 🙂 Otužovat se začněte pozvolna a sport venku v zimním počasí provozujte dobře oblečení. Veškerou výbavu, která vás udrží v teple, najdete v Intersport.

Vycvičit si imunitu jako Wim Hof není pouze o extrémním vystavení se studeným teplotám, ale spíše o celkovém přístupu k životnímu stylu. Kombinace správného dýchání, otužování, meditace, zdravé stravy a pravidelného pohybu může výrazně posílit imunitní systém a přispět k vašemu celkovému blahu a rovnováze. Pamatujte, že před zahájením jakýchkoli nových cvičebních nebo dechových technik je vždy dobré záležitost zkonzultovat s odborníkem, zejména pokud máte nějaké zdravotní problémy.

Věříme, že jsme vás inspirovali a motivovali do nadcházejících chladných dnů!