Filtrujte dle kategorií

Top články

Publikováno: 26.04.2023

Uklízecí tipy a triky

Patříte k těm, kteří již během vaření umývají průběžně všechno špinavé nádobí, při čištění zubů druhou rukou leští zrcadlo a při odchodu z domu mají rádi vše naklizené a voňavé? Nebo naopak vládnete chaosu a troška nepořádku vás rozhodně nevyvede z rovnováhy? Jedno je jisté – občasnému úklidu se nevyhneme nikdy. A my vám poradíme, jak uklidit rychle, efektivně a dokonce s chutí.

1. Začněte s organizací

 

Prvním krokem k efektivnímu úklidu je organizace. Pokud máte ve svém domě nebo bytě mnoho věcí, které nepoužíváte, je čas se jich zbavit. Ty, které jsou stále v dobrém stavu, můžete darovat nebo prodat. Ty nefunkční odvezeme třeba do sběrného střediska.

 

Vytřídili jste? Paráda! Zbylé věci, které jste se rozhodli v domácnosti nechat, si můžete pro přehlednost vložit do úložných boxů a organizérů a pečlivě popsat. Snadno se k nim v případě potřeby dostanete a hlavně budete mít díky krabičkám a boxům vše perfektně uspořádané. 

Velký výběr organizérů a dekorativních úložných boxů pořídíte v prodejnách Flying Tiger a Pepco.

2. Při úklidu nezapomínejte na detaily

 

Okna, zrcadla, světla, rohy a skryté kouty místnosti. Tyto oblasti jsou často opomíjeny, ale mohou být domovem pro nečistoty, které se hromadí v průběhu času. Tak schválně, jak často odsouváte pohovku, abyste pod ní provedli úklid? 

Náš tip

Skvělým pomocníkem na detailní čištění je parní čistič, který vyniká nejen svou malou velikostí a hmotností, ale také kvalitou. Snadno se s ním manipuluje i na špatně dostupných místech a nepotřebujete k němu nic než čistou vodu. Parní čistič na vás čeká v prodejně ETA.

3. Vytvořte si plán úklidu

 

Aby byl váš úklid efektivní, měli byste si připravit plán, co budete čistit a kdy. Pokud například víte, že v sobotu budete mít více času, můžete si naplánovat větší úklidovou akci. V opačném případě se zaměřte jen na malou část domácnosti. Říkáme tomu zónový úklid.

 

Náš tip

Je vám čas drahý a stále váháte, zda si pořídit robotický vysavač? Díky chytrému nastavení vyrazí na svoji uklízecí misi sám, bez vašeho zásahu, zmapuje si prostor a vynechá jen taková místa, která budete chtít. Zní to jako sen? Přijďte si vašeho nového domácího mazlíčka vybrat do prodejny ETA

4. Začněte shora dolů a vyčistěte nejprve často používané oblasti

 

Při úklidu místnosti je nejlepší začít shora dolů. To znamená, že byste měli začít u stropu a postupovat dolů směrem k podlaze. Tímto způsobem se vyhnete tomu, aby se prach a nečistoty z podlahy dostaly na již vyčištěné části. 

 

Dalším uklízecím trikem je začít s úklidem nejvíce používaných oblastí. Zahajte úklid v kuchyni a obývacím pokoji, protože tyto prostory obvykle používáte nejvíce. Důležitá je také čistota v koupelně a na toaletě.

 

 

5. Používejte správné nástroje a čisticí prostředky

 

Máte-li doma dřevěné podlahy, použijte speciální čistič na ně určený, který nezpůsobí poškození dřeva. Pokud chováte domácí mazlíčky, použijte čistič pro odstranění zvířecích skvrn a zápachu. Na vodní kámen je zase přeborníkem ocet, na který nedala dopustit ani žádná z našich babiček. 

Náš tip

Věděli jste, že v drogerii DM najdete spoustu chytrých pomocníků na úklid? Jedním z nich jsou například Profissimo utěrky na prach, které dodají vaší domácnosti perfektní čistotu a účinně odstraní prach, vlasy a nečistoty. Doporučujeme také nano houbičky, které vyčistí velké množství nečistot i bez použití čisticích prostředků. Na rychlý úklid jsou skvělé také vlhčené ubrousky, které efektivně čistí a k tomu i krásně voní.

6. Klíčem je pravidelnost

 

Posledním, ale velmi důležitým uklízecím trikem je udělat si na uklízení čas pravidelně. Díky tomu se nemusíte trápit s velkým množstvím nečistot a stresujícím úklidem. Pokud si například stanovíte pravidelný týdenní úklidový den, udržíte si domácnost v dobrém stavu a ušetříte si čas a úsilí.

Věříme, že tyto uklízecí tipy a triky vám pomohou udržet vaši domácnost čistou a uklizenou. Myslete na to, že organizace, plánování, systematický přístup a pravidelnost jsou klíčové pro efektivní úklid. Díky tomu si můžete užívat svůj domov v čistotě a pohodlí. Zároveň ale nezapomeňte, že trocha nepořádku ještě nikdy nikomu neublížila :).