Filtrujte dle kategorií

Top články

Publikováno: 03.01.2023

Tři hrníčkové recepty, kterými potěšíte celou rodinu

 

 

Klasickým hrnečkovým moučníkům už odzvonilo. Dnes vám ukážeme, že v hrníčku snadno ukuchtíte i jídla, která by vás tímto způsobem ani nenapadlo připravovat. O jaké dobroty se jedná? Podívejme se na tři z nich, které vám díky bleskové přípravě a výborné chuti zpříjemní všední i víkendová rána.

1/ MÍCHANÁ VEJCE

 

Právě jste dorazili na chalupu, přivezli jste si plato vajíček a už se těšíte, až budete moct ráno celé posádce servírovat vaše vyhlášené míchačky. Ráno ale zjistíte, že v kuchyňské výbavě chybí pánev. Co teď? Vyzkoušejte míchaná vajíčka, která snadno připravíte za pomoci hrnečku a mikrovlnné trouby.

Suroviny (1 porce)

vajíčka (2 – 3 kusy)
šunka nakrájená na kostičky
strouhaný sýr
olivový olej
pepř a sůl

 

 

Postup

Nalijte trochu oleje do hrnečku, rozklepněte vajíčka a rozmíchejte. Přidejte šunku, sýr, zlehka osolte a opepřete. Důkladně vše promíchejte. Vložte do mikrovlnné trouby na 45 až 60 sekund (dle výkonu), dokud nejsou vejce hotová. Poté vyjměte, posypte trochou sýra a můžete podávat.

Náš tip

Potrpíte si na krémová a vláčná vajíčka? Přidejte do směsi čajovou lžičku smetany.

2/ HRNÍČKOVÉ KNEDLÍKY

 

Netroufáte si na domácí knedlíky a dáváte přednost kupovaným? Možná je čas na změnu. Tento recept hravě zvládne i začátečník! Pokrm z hrnečku navíc nemusíme nutně připravovat v mikrovlnné troubě. Hrnečky s připraveným těstem jen vložíme do horké vody a za chvíli můžeme podávat. Díky hrníčkové metodě jsou navíc knedlíky perfektně symetrické a na talíři krásně vypadají. Mnozí milovníci knedlíků je dokonce považují za mnohem chutnější než ty klasické z hrnce.

Suroviny

mouka pšeničná hrubá 250 g
mléko 250 ml
vejce 2 ks
starší rohlíky 2 ks
menší mrkev strouhaná
sůl 1 lžíce
sádlo na vymazání hrníčků

 

Postup

Mléko vlijte do mísy, přidejte žloutky, sůl a vše promíchejte. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Rohlíky nakrájejte na co nejdrobnější kostičky. Do mísy s mlékem přisypte mouku, opatrně vmíchejte sníh a nakonec mrkev a kostičky z rohlíku.

 

Těsto nechte chvilku odpočívat. Hrníčky dobře vytřete tukem a naplňte asi do tří čtvrtin těstem (směs během vaření získá na objemu).

 

V širším kastrolu, do něhož se hrnečky pohodlně vejdou, přiveďte vodu k varu. Naplněné hrníčky přikryjte alobalem a postavte je do kastrolu – voda by měla dosahovat asi do poloviny jejich výšky a měla by jen jemně perlit. Vařte na mírném plameni přibližně půl hodiny.

Náš tip

Knedlíky před vyklopením nechte vychladnout a pro snadnější vyklápění těsto opatrně uvolněte nožem od okrajů.

3/ DOMÁCÍ MÜSLI

 

Nedáte dopustit na sladkou snídani? Myslíme i na vás! Společně si připravíme müsli, které se perfektně hodí pro celou rodinu.

Suroviny

javorový sirup nebo med (1 lžíce)
voda (2 lžíce)
lžíce oleje (olivový, kokosový nebo máslo)
sůl
instantní ovesné vločky (asi půl hrnečku)
ořechy nebo různá semínka
sušené ovoce (rozinky, švestky, meruňky, brusinky…)

 

Postup

Nalijte do hrnku lžíci medu nebo sirupu, dvě lžíce vody, dvě malé lžičky oleje, přisypte špetku soli, nasypte ovesné vločky (asi do třetiny hrnku) a ořechy. Nemíchejte.

 

Mikrovlnnou troubu nastavte na střední výkon a pečte přibližně 2 minuty. Poté hrnek vyndejte a promíchejte. Ujistěte se, že sirup nezůstal na dně a je se směsí dobře promíchán. Poté vraťte do mikrovlnky na další 2 minuty. Vyjměte, přisypte sušené ovoce, nechte vychladnout a můžete snídat.

Kam pro čerstvé suroviny?

 

Na podzim jsme pro vás znovu otevřeli supermarket TESCO, kde si pohodlně a rychle nakoupíte vše, co je třeba.

 

Chcete vařit ve stylu? Pro začátek doporučujeme vybrat si ten správný hrnek. Nejlépe keramický nebo porcelánový, bez dekoru s obsahem kovů (v troubě způsobuje jiskření) a symetrický (pro lepší vyklápění pokrmů). Krásné kousky objevíte v prodejně Orion, kde naleznete spoustu originálních motivů i velikostí.