Filtrujte dle kategorií

Top články

Publikováno: 19.10.2023

Podzimní recepty, které vás zahřejí

Podzimní nálada a počasí nám přinášejí nejenom krásně zbarvené listy a útulné večery s knížkou, ale také bohatou úrodu sezónních plodů. Je to ideální čas na vytvoření chutných a teplých jídel, které nás zahřejí a dodají energii. V tomto blogu se s vámi podělíme o několik inspirujících podzimních receptů pro vaše sezónní menu.

Dýňová polévka

Podzimní klasika. Dýně k podzimu neodmyslitelně patří. Připravte si z nich lahodnou dýňovou polévku. Nejlépe se na ni hodí máslová dýně, výborná je ale i dýně hokkaido. Nejchutnějšího výsledku dosáhnete, když dýni nakrájíte a dáte péct s červenou cibulí, česnekem a trochou mrkve. Pečenou zeleninu následně přidejte do mixéru nebo do kastrolu, zalejte vývarem a rozmixujte. Dále stačí dýňovku dochutit. Osolte, opepřete, přidejte koření, které máte rádi. Polévku dobře dochutíte například pomocí čerstvého zázvoru, podle vašich chutí můžete přidat špetku kari, citronu nebo skořice. Na úplný závěr můžete přidat smetanu a nebo trochu kokosového mléka. Podávejte s krutóny a s dýňovým olejem a semínky, tím dodáte polévce šmrnc.

Tip

Nefandíte krémovým polévkám? Zkuste se zahřát třeba hutnou zeleninovou polévkou s čočkou a polévku nemixujte. Přidat můžete i právě dýni. Vznikne velmi vydatné jídlo, které dokáže pohladit na duši. Hodit se vám bude výkonný mixér, který navíc vkusně ozdobí vaši kuchyni Jeden takový mají v prodejně Eta.

Pečená zelenina, masové kuličky a petrželové pyré

Na řadě je hlavní chod. Masové kuličky snadno vyrobíte z mletého masa. Smíchejte ho s nasekanou jarní cibulkou, přidejte vejce, sýr a strouhanku, ochuťte solí a pepřem. Směs dobře promíchejte a tvořte kuličky velikosti vlašského ořechu. Dýni očistěte a pokrájejte na měsíčky. Kousky dýně rozložte na plech spolu s masovými kuličkami, zakápněte olivovým olejem, osolte a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 20 minut.

Mezitím oloupejte petržel, pokrájejte ji na menší kousky a uvařte ve vodě doměkka. Slijte, dejte do mixéru, přidejte kokosové mléko nebo smetanu, sůl a pepř a dobře rozmixujte. Do petrželového pyré vmíchejte nasekanou nať a podávejte s masovými koulemi a pečenou dýní. Každou porci ještě zasypte nasucho opraženými dýňovými semínky.

 

Tip

Recepty s pečenou dýní se dají lehce obměňovat. Přidejte k dýni třeba červenou řepu, pokapejte medem nebo javorovým sirupem, osolte, opepřete a pečte do zlatova. Takto upravená zelenina se skvěle snoubí třeba s rýží a salátkem s cizrnou. Vznikne vám vyvážené a lehké jídlo. Výborné jsou i pečené batáty, které proměníte v jemné pyré. Batáty jsou hodně bohaté na minerály a vitamíny, proto jsou výbornou ingrediencí do podzimních a zimních receptů.

Houbové rizoto

Houby jsou oblíbenou podzimní surovinou. Pokud jste letos nějaké našli (ať už v lese, nebo v našem Tescu), připravte si z nich houbové rizoto. Na másle osmažte cibuli a houby, poté přidejte rýži a postupně zalévejte vývarem. Až je rýže měkká, přidejte smetanu a na závěr obalte pokrm strouhaným sýrem a petrželkou.

Hodování v přírodě

Vydejte se se svým podzimním menu do přírody. Udělejte si podzimní piknik. Hodit se vám k tomu budou vychytávky z prodejny Bushman.

Objevte jejich termosky, placatky nebo krabičky.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jablečný dezert

Jablka jsou další nedílnou součástí podzimního období, proto by na vašem menu neměla chybět. Připravte si sladkou tečku na konec. Na křehké těsto z mouky, másla, cukru a vajec poklaďte nastrouhaná jablka, posypte cukrem, skořicí a vanilkou. Na povrch koláče nastrouhejte zbytek těsta a pečete dozlatova. Podávejte s vanilkovou zmrzlinou nebo se šlehačkou.

Tip

Pokud milujete horké nápoje, co tak si připravit horký jablečný punč? Smíchejte jablečný džus, mošt nebo cider s hřebíčkem, skořicí a zahřívejte. Můžete přidat i špetku rumu.

Domácí dýňový sirup pro výrobu Pumpkin Spice Latté

Poslední tip potěší příznivce kávy a koření. Pumpkin spice neboli dýňové koření je americkou klasickou směsí koření, která se dá přidat do dezertů a nebo v podobě sirupu právě do kávy. Toto koření je směsí skořice, mletého zázvoru, nového koření, muškátového oříšku a mletého hřebíčku.

Smícháním těchto koření a dýňového pyré se můžete pustit do výroby dýňového koláče. Sirup vytvoříte tak, že rozpustíte 3/4 hrníčku cukru v hrníčku vody, poté vmícháte 3 lžičky koření a 3 polévkové lžíce dýňového pyré (to vytvoříte jednoduše rozmixováním povařené dýně). Takto vyrobený sirup vám v ledničce vydrží zhruba dva týdny a můžete si s ním ochutit kávu, připravit ono fenomenální dýňové latté a nebo ho můžete smíchat se sodovkou a připravit si dýňovou limonádu.

Tip

S dýňovým kořením a sirupem hravě připravíte i dýňové vafle a nebo palačinky. Pokud potřebujete nový vaflovač, podívejte se do prodejny Eta a objevte jejich šikovné variabilní spotřebiče.

Podzimní sezónní menu by mělo být plné chutí a vůní, které vám připomenou, proč je toto období tak kouzelné. Nechte se inspirovat našimi recepty a dopřejte si kousek toho nejlepšího, co podzimní kuchyně nabízí. Užijte si chvíle u stolu s rodinou a přáteli a nechte podzimní atmosféru proniknout do vašeho domova.