Filtrujte dle kategorií

Top články

Publikováno: 15.05.2023

Jak si efektivně zorganizovat kuchyň

Kuchyň je srdcem domova. Efektivní organizace kuchyně vám ušetří čas, usnadní přípravu jídla a pomůže udržet prostor čistý a uklizený. V novém blogu se podíváme na několik tipů, jak docílit toho, aby se ve vaší kuchyni s chutí vařilo nejen vám, ale i zbytku rodiny.

Rozdělte prostor na zóny

 

Jedním z klíčových prvků je organizace kuchyňského prostoru. Zóny by měly být logicky uspořádány tak, abyste při vaření nemuseli běhat z jedné strany kuchyně na druhou. Zóna pro přípravu jídla by měla být poblíž dřezu, kde se dají snadno opláchnout suroviny. Zóna pro vaření by měla být poblíž sporáku, aby se daly hrnce a pánve snadno přenášet.

 

Využijte úložné prostory

 

Základem je získat dostatek úložného prostoru, aby se všechny nádoby, náčiní a suroviny daly snadno uložit. Pokud máte málo skříněk a šuplíků, můžete využít police na stěnách, držáky na nádobí nebo organizéry. My nedáme dopustit na stojan na poklice, díky kterému rychle a snadno uložíte pokličky na jedno místo a nemusíte s nimi hrát na schovávanou po celé kuchyni. Nejdůležitější náčiní mějte vždy po ruce. Vařečky, nože nebo naběračky můžete uložit do organizéru přímo na kuchyňské lince.

Spolehněte se na šikovné kuchyňské pomocníky

 

Existuje mnoho skvělých kuchyňských pomůcek, které mohou usnadnit přípravu jídla a ušetřit čas. Například multifunkční mixéry, škrabky na zeleninu nebo speciální držáky na koření.

TIP

Necháváte potraviny v původních obalech? Máme pro vás radu. Vyzkoušejte potravinové dózy. Uzavíratelné krabičky jsou opakovaně použitelné, potraviny díky nim vydrží déle čerstvé, zabraňují přístupu hmyzu a ochrání obsah před zvědavými domácími mazlíčky. My jsme si oblíbili dózy z prodejen Tiger a Pepco.

Udržujte kuchyni čistou a uklizenou

 

Čistota a pořádek jsou důležité nejen pro efektivní organizaci kuchyně, ale také pro dobrý pocit z vaření. Po každém jídle nádobí umyjte a vraťte na své místo. Pokud žijete s partnerem nebo s rodinou, rozdělte si úkoly, ať je to spravedlivé. Já vařím, ty uklízíš! 🙂

 

 

Nezapomeňte na ledničku a mrazák

 

Nezapomínejte, že každá potravina je nejspokojenější v jiné části lednice. Police můžete rozdělit na zóny pro ovoce a zeleninu, maso, mléčné výrobky nebo nápoje. I v lednici se hodí krabičky a plastové boxy pro udržení čerstvosti a prodloužení trvanlivosti potravin. A mrazák? Osvědčilo se nám dělit potraviny podle typu a data spotřeby, aby bylo snadné rychle najít vše, co zrovna potřebujete.

Vyřaďte nepotřebné věci

Bojujete s nedostatkem místa? Kuchyně se snadno zaplní nepotřebnými věcmi. Máte staré hrnce, nevyužité kuchyňské pomůcky a nádobí, které nepoužíváte, ale je vám líto je vyhodit? Vyřaďte vše, co nepotřebujete, abyste měli v kuchyni více místa pro věci, které skutečně používáte. Nadbytečné nádobí nemusíte vyhazovat – prodejte je nebo darujte někomu, kdo jim prodlouží život o dalších pár let.

 

Přemýšlejte o designu

 

Design kuchyně ovlivňuje efektivitu organizace a atmosféru celého domova. Pokud máte otevřenou kuchyni spojenou s obývacím pokojem, můžete zvážit použití regálů nebo dekorativních zásobníků na nádobí, aby se kuchyň proměnila ve vkusnou součást interiéru.

Pustíte se do reorganizace kuchyně společně s námi? Kromě našich tipů vám k nejlepšímu výsledku přispějí také designoví pomocníci z prodejen ETA, Pepco a Flying Tiger, kde kromě moderní inspirace naleznete také různé variace úložných krabic, boxů a krabiček, kuchyňského náčiní a spotřebičů. Držíme vám palce a přejeme co nejpohodlnější vaření!