Filtrujte dle kategorií

Top články

Publikováno: 29.05.2023

Jak se vybavit na pěší turistický výlet

Blíží se léto, čas tajuplných dobrodružství. Turistika v posledních letech získává na oblibě a není se čemu divit! Moderní doba nám přináší super vybavení, díky kterému je turistika mnohem příjemnější než kdy dřív. Pěší výlety jsou také skvělý způsob, jak si užít čas v přírodě, uniknout od každodenního shonu a dopřát tělu zdravý pohyb. Chystáte se letos i vy na svůj první trek? Poradíme vám, jak se připravit, kam vyrazit a co si nezapomenout vzít s sebou.

Věděli jste, že pěší turistika není pouze hobby, ale že při ní spálíte až nečekané množství kalorií? Chůze v terénu prospívá posílení svalů, tréninku vytrvalosti a taky hubnutí. I při pohodovém tempu můžete spálit asi 300–400 kalorií za hodinu. V náročném terénu je to i dvakrát tolik!

Funkční oblečení aneb vrstvení je základ

 

Jak vybrat vhodné oblečení? Jestli míříte do hor, raději nespoléhejte na předpověď a myslete na ochranu před deštěm, větrem a chladem. Moderní outdoorové oblečení je lehké a pohodlné. Princip vrstvení je všeobecně známý, ale raději si ho zopakujme.

 

První vrstva odvádí pot a rychle schne, udržuje tedy tělo v suchu a tepelném komfortu. Doporučujeme trička z bavlny nebo ještě lépe z merina. Ve velmi teplých dnech můžete sáhnout i po syntetických materiálech.

Druhá vrstva podporuje odvod potu dále od těla, zároveň izoluje (dokáže uvnitř udržet teplo, které si vytvoříte). Hodí se hlavně při chladnějším počasí. Nejčastěji v této kategorii dominuje fleece, který napomáhá izolovat, třeba když se zastavíte na chvíli odpočinku.

Třetí vrstva chrání před větrem a částečně i před vlhkostí. Stále je prodyšná a efektivně ventiluje. Pro jarní a letní počasí je nejlepší sáhnout po tenkých bundách s membránou, které snadno složíte do batohu, kde nezaberou mnoho místa.

 

Čtvrtá vrstva 100% chrání před větrem a deštěm, případně sněhem.

Pokrývka hlavy

 

Na výletě se nezapomínejte chránit před sluníčkem a větrem nejen použitím krému s UV faktorem, ale také pokrývkou hlavy. Dle typu výletu nasaďte kšiltovku nebo klobouk. V horských oblastech se může hodit i tenká čepice nebo čelenka přes uši.

Správná obuv

 

Volte boty s kvalitní podrážkou a pevnou konstrukcí, které vašim nohám poskytnou dostatečnou oporu a ochranu. Na krátké výlety postačí nízké trekovky, na delší turistiku v náročném terénu jsou lepší vysoké pohorky. Nevíte si rady, jakou obuv zvolit? Nechte si poradit od profesionálů ve specializované prodejně Rock Point.

Nepodceňte batoh

 

Batoh vám může výlet buďto velmi zpříjemnit, nebo zcela zkazit. Skvělým rozhodnutím je praktická zkouška přímo v prodejně, při které otestujete velikost, objem, polstrování, odvětrávání nebo hmotnost. Na dlouhém treku oceníte každý ušetřený gram! Je pro vás důležitá odolnost, možnost přídavného vaku na tekutiny, pláštěnka nebo třeba barva? 

Další praktičtí pomocníci

 

Nocování v přírodě je jedna velká romantika. K dokonalosti vám pomohou nejrůznější moderní vychytávky. Mezi to nejzákladnější patří kvalitní láhev na vodu, která izoluje před teplem i chladem. Dále kuchyňské nádobí, které je často plastové a skládací, aby nezabíralo moc místa v batohu a mělo nízkou hmotnost. Pro snadné vaření oceníte cestovní vařič s plynovou bombou, kapesní nožík a ešus na nějakou tu dobrotu k večeři pod hvězdami. 

 

Skvělým doplňkem jsou trekingové hole. Pro krátký výšlap je zase skvěle uzpůsobená vesta, do které si schováte cennosti i příruční láhev s vodou.

V nouzi poznáš přítele

 

A nebo také sílu nepodceněné přípravy. 

 

  1. Před výletem si naimpregnujte svoji obuv a oděv.
  2. Nezapomeňte si v batohu udělat místo na lékárničku.
  3. Na cestu si vždy přibalte rychlé cukry a magnesium na podporu energie a uvolnění unavených svalů. 

To nejdůležitější na konec

 

I naši nejmenší si zaslouží kvalitní výbavu. Zvlášť pokud s námi dospělými absolvují náročnější výlety. Dopřejte jim pohodlné a funkční oblečení z prodejny Kilpi, které je perfektně přizpůsobeno potřebám všem malým průzkumníkům letní divočiny. 

Navnadili jsme vás, ale stále nevíte kam vyrazit? Na stránkách NaTreku.cz, naleznete spoustu výletů pro začínající turisty nejen v České republice.

Věříme, že s výbavou z našich prodejen Bushman, Kilpi a Rock Point proběhnete letními výlety jako v bavlnce. Teď už jen objednat hezké počasí a hurá za dobrodružstvím!