Filtrujte dle kategorií

Top články

Publikováno: 17.09.2023

Jak na podzimní radovánky s dětmi

Podzim pomalu ale jistě klepe na dveře. Prázdniny skončily, dětem začala škola a celé rodině spousta povinností. I tak si se svými dětmi můžete užít hromadu legrace. Podzim má své kouzlo, přichází s ním čas učení a rozvoje, pojmout to ale můžete i zábavně. Vyrazte s dětmi do přírody a užívejte podzimního sluníčka a barev. V tomto blogu se zaměříme na přípravu rozmanitých podzimních aktivit a dáme vám inspiraci, jak s dětmi prožít kouzelné období podzimu.

Podzimní výlety

Podzim je obdobím plným barev, padajících listů a příležitostí k zábavě pro děti. Nabízí mnoho skvělých aktivit, které můžete s dětmi podniknout společně. Zajeďte si o víkendu na rodinný výlet. Máme pro vás pár tipů na podzimní aktivity v přírodě a checklist, s kterým se na výlet bez problémů připravíte.

 

  1. Vybavení na výlety: Správné oblečení a vybavení je základ. Zkontrolujte, zda máte vhodné bundy, boty, deštníky, pláštěnky a teplé oblečení. Nezapomeňte také na lékárničku, svačinu a vodu.
  2. Plánování výletu: Přemýšlejte o místech, která byste chtěli navštívit, a připravte si plán výletu. Může to být návštěva parku, lesa, muzea nebo jiného zajímavého místa v okolí. Inspirujte se na třeba na portálu kudyznudy.cz.
  3. Zajímavé aktivity: Čím si výlet zpestřit? Vydejte se za sběrem podzimního listí, hledejte poklad, fotografujte krásné podzimní scenérie nebo si udělejte piknik. Více tipů na podzimní radovánky najdete níže v tomto článku.
  4. Zapojení dětí: Dejte dětem možnost aktivně se podílet na plánování výletu. Mohou vybrat samy místo, kam by se chtěly podívat? Určitě je bude výlet víc bavit.
  5. Dokumentace výletu: Nezapomeňte na foťák nebo telefon, abyste mohli zachytit krásné momenty z výletu. Vytvořte si pak společné výletní fotoalbum, ke kterému se budete vracet za dlouhých zimních večerů.

 

Tip: Společně s dětmi si zahrajte na módní designéry a vyladťe jejich oblíbené kousky v šatníku. Jednou z možností, jak si oživit podzimní večer, může být výběr a přišívání originálních nášivek.

Další podzimní aktivity

Přidáme ještě pár tipů na neotřelé aktivity, díky kterým si s dětmi užijete podzim a uděláte jim radost.

 

Hrátky v listí

Podzimní listí je výborný materiál pro hry a zábavu. Jakmile ho napadá trochu víc, můžete s dětmi zorganizovat třeba lov pokladu v listí. Děti hledají různé předměty nebo sladkosti. To je skvělý způsob, jak je zabavit a zároveň rozvíjet jejich pozorovací schopnosti.

Z listí můžete také vyrobit krásné věnce. Pomozte dětem sbírat různě barevné listí a vytvářet z něj věnec navlíkáním na provázek nebo na drátek. Věnce pak mohou ozdobit váš domov nebo je můžete pověsit třeba na dveře.

Podle spadaného lidí naučíte děti poznávat různé druhy stromů. Pomocí lupy nebo zvětšovacího skla můžete s dětmi zkoumat různé tvary listů a jejich strukturu. Poté si vyberete nejhezčí listy k sušení a uložení do podzimního scrapbooku nebo herbáře. Zdobit s nimi můžete třeba i výletnické fotoalbum.

 

Podzimní piknik

Zabalte si piknikový koš a vyrazte do parku nebo do lesa. Uvařte něco teplého na pití – horký čaj nebo kakao, a nechte děti hrát venku. Piknik v podzimní přírodě je vždycky skvělý zážitek, který má svou magickou atmosférou.

 

Výlet do lesa

Podzim je ideálním obdobím pro procházky v lese. Vyberte si lesní trasu, kde můžete společně s dětmi pozorovat padající listí, houby a podzimní přírodu. Můžete se pokusit najít nějaké šišky, žaludy, šípky, jeřabiny nebo kaštany. Z přírodnin potom doma vytvoříte podzimní dekorace nebo hračky v podobě klasických kaštánkových zvířátek. Možná však najdete vlastní kreativní způsob na to, jak si podzimně vyzdobit svůj domov. Inspiraci na dekorace a vytváření hřejivé atmosféry podzimního domova najdete například v prodejně Indecor.

Mysleli jsme i na nepřízeň počasí – užívejte si i deštivých dnů. Třeba s knížkou a šálkem horkého čaje pod hřejivou dekou a zapálenou svíčkou na stole. Máme pro vás i pár tipů na domácí zábavu v teple rodinného krbu.

 

Příprava podzimního dezertu

Za deštivých nebo chladných dnů si můžete s dětmi vybrat recept na podzimní dezert. Co třeba jablkový koláč, hruškový kompot nebo dýňová polévka? Nechte děti pomáhat s přípravou a potom si společně vychutnejte výsledné dílo. Na tipy na podzimní recepty se můžete těšit v jednom z našich příštích blogů.

 

Podzimní kvíz

Vytvořte jednoduchý kvíz s otázkami týkajícími se podzimu, přírody a zvířat, která se v tomto období stěhují nebo chystají na zimu. Tento kvíz můžete využít k tomu, abyste děti poučili o podzimních změnách a jevech, ke kterým v přírodě v tomto období dochází.

 

Podzimní čtení, rodinný knižní klub

Při nepříznivém počasí bude ten nejlepší čas na to schoulit se do deky a číst knížku. Nechte děti přečíst dílo, které znáte a nebo se domluvte s celou rodinou a přečtěte si společně knížku, kterou nikdo z vás ještě nečetl. Po dočtení se o své dojmy podělíte u večeře. Sdílení podnětů, které nám dává čtení, pomáhá dětem rozvíjet vyjadřovací schopnosti a rozšiřovat obzory. Volte četbu, která vás bude bavit všechny. Využít můžete speciálních nabídek v Knihy Dobrovský, kde nyní nabízí výhodný nákup literních klasických děl a další slevy.

 

Soutěž o nejkrásnější podzimní fotku

Pokud máte děti, které rády fotografují, uspořádejte soutěž o nejkrásnější podzimní fotku. Dejte jim fotoaparát nebo smartphone a nechte je fotit různé podzimní scenérie a přírodní krásy. Můžete jim dát i specifické zadání, např.: „Zachyť to, co se na podzimu nejvíc líbí tobě“. Potom si uspořádejte promítací večer a společně se podívejte na nejpovedenější díla. Třeba doma objevíte umělecký talent! Minimálně však dáte dětem možnost na sebevyjádření a zamyšlení se o jejich vlastních preferencích a pocitech.

 

Výtvarné dílny s podzimní tématikou

Zorganizujte výtvarnou dílnu, kde budou děti vytvářet obrázky nebo malé výrobky inspirované podzimem. Můžete jim poskytnout pastelky, barvy, plastelínu nebo vlastnoručně nasbírané přírodniny a nechat je vyjádřit svou tvořivost.

Podzimní výlety mohou být pro děti nejen zábavné, ale také vzdělávací a rozvíjející. Dávejte dětem prostor pro objevování nových věcí a podporujte jejich zájmy a koníčky. Podzimní radovánky jsou skvělým způsobem, jak s dětmi trávit čas společně a zároveň je učit o přírodě a specifikách ročních období.

Užijte si společný čas a vytvořte si společné vzpomínky na krásné podzimní dny.

Produkty na fotografiích v tomto článku pořídíte v prodejnách LINDEX a MEATFLY u nás v Paláci.