Filtrujte dle kategorií

Top články

Publikováno: 13.12.2023

Inspirativní svět slov: Knihy pro vás i pro vaše děti

Dnešní blog je věnován knihám. Některé potěší dospělé a některé zase udělají radost dětem. Napadlo nás, že ať už hledáte dárky pod stromeček anebo jen potřebujete tip na knížku, se kterou si zpříjemníte temné zimní večery, bude se vám trocha inspirace hodit. Proto jsme zavítali do knihkupectví Knihy Dobrovský a nyní se s vámi podělíme o naše tipy na zajímavé čtení.

Pro děti, a nejen pro ně

 

1. Harry Potter: Kouzelnický almanach

Navštivte Weasleyovic krámek, přičichněte k mocným lektvarům nebo objevujte fantastická zvířata. Nový kouzelnický almanach přináší zajímavosti, tajemství a dobrodružství ze Školy čar a kouzel v Bradavicích. Tato encyklopedie nabízí nádherné ilustrace všeho, co znáte z knih a filmů o kouzelnickém učni. Pokud vaše děti milují Harry Pottera, tohoto průvodce ocení stejně jako dospělí fanoušci kouzelnického světa J. K. Rowlingové.

 

2. Umění vnímat design pro děti a rodiče

Rádi byste v dětech rozvíjeli cit pro design a umění? Nadchnout by vás mohla kniha Michaela Třeštíka.  Autor dětem i rodičům zprostředkovává nevšední pohled na věci, které nás denně obklopují, aniž bychom si uvědomovali jejich krásu a tvarovou dokonalost. Každá židle, kávový servis i hračka má totiž svůj příběh. Naučte svoje děti dívat se na svět jinýma očima.

 

3. Vesmírníček

Máte doma malého vědátora? Proleťte se do vesmíru. Vydejte se s dětmi vždy před spaním na fascinující cestu Sluneční soustavou a objevte spolu nová fakta o vzdálených planetách.

Tip

U dětí uspějete i s klasikami jako jsou Pohádky bratří Grimmů, Mumínci nebo Fantastické příběhy Čtyřlístku. Pokud byste spíše ocenili ilustrovaného průvodce Tolkienova světa, k mání je i ten. V krásných vydáních tohle všechno nyní najdete v Knihy Dobrovský.

Pro teenagery

 

1. Poslední školní večeře

Kniha ze série Případy pro W + W od Robin Stevensové je náš první tip na čtení pro teenagery. Kamarádky Daisy Wellsová a Hazel Wongová se vrací na internátní školu Deepdean. Škola se připravuje na víkendovou oslavu výročí založení a atmosféra je sváteční jen zdánlivě. Dívky se stanou svědky šokující události v nedalekém lese a nabydou podezření, že souvisí s chystanou slavností. Bývalí studenti i rodiče se sjíždějí a desítky let stará zášť, rivalita i tajemství znovu ožívají. Brzy je v sázce budoucnost celé školy. Dokážou dívky zachránit dobré jméno své koleje? To se dozvíte v této detektivně laděné knížce.

 

2. Velký indiánský příběh

Druhý, dobrodružněji laděný tip, je kniha o světě indiánských kmenů, jazyků a kultur. Pravý život indiánů se často lišil od našich představ, které ovlivnily filmy o Vinnetouovi. Tahle knížka plná ilustrací ukazuje pravdivý příběh o pravých indiánech, který se začal psát dávno před objevením Nového světa. Pokud to zní jako něco, co by vaše děti zajímalo, nechť se vyzbrojí zvědavostí a vydají se za dobrodružstvím!

Detektivní příběhy

 

1. neodpovídej… 

Pokud máte rádi podcastový fenomén Opravdové zločiny, určitě byste neměli přehlédnout románový debut jedné z jeho zakladatelek, Lucie Bechynkové. Autorka se rozhodla rozvíjet téma o nástrahách online světa. Ve spletitých pavučinách virtuální komunikace se pohybuje přitažlivý muž, který vstupuje do života mladých žen. Když má ale dojít k osobnímu setkání, nikdy se na schůzce neobjeví. Je možné, že to nějak souvisí s vraždou, která tak otřásla Prahou? To zjistíte v knížce neodpovídej…

 

2. Tíživé ticho

Další z mrazivých krimi od Roberta Bryndzy. Tentokrát o manželském páru Maggie a Willovi. Will náhle zemře. Lékařka Maggie věří, že se stal obětí vloupání, i když policejní zpráva říká, že Will spáchal sebevraždu. Odpovědi nalézá až při návštěvě jejich letního domku u moře. Najde tam totiž dopis, který jí Will napsal pro případ jeho smrti. Maggie odkrývá tajemství, které by mohlo dostat do nebezpečí i ji. Nehodlá se ale vzdát. Pokud máte rádi poněkud vybočující a mrazivé politické krimi, zkuste tuto knihu.

Beletrie

 

1. Co tě nezabije

Útlá knížečka s deseti povídkami od Ani Geislerové. Povídky, někdy až tragikomické, se věnují životním příběhům. Sama autorka napsala: „Když se zamyslím nad všemi svými povídkami jako nad celkem, dalo by se říct, že v mém světě nejsou lidé dobří ani lidé zlí. Jsou v něm lidé snažící se o dobro zlou cestou anebo dobří lidé nacházející odpověď v něčem velmi zlém.“ Pokud hledáte dobře napsané povídky se spíše hořkým pohledem na život, vaše srdce při čtení této knížky zaplesá.

 

2. Les v domě

Pokud máte rádi napínavou zápletku, kde není na první pohled nic jasné, zaujmout by vás mohl Les v domě od Aleny Mornštajnové. Kniha vypráví příběh dívky, které se říká cácora a vypadá to, že je na světě nedopatřením a jakoby navíc. Děvče žije u svérázné babičky, protože její otec kamsi zmizel a její matka se potýká s problémy s alkoholem a obklopuje se milenci. Jenže všude kolem je les, ve kterém se skrývá cosi hrozivého, a cácora o tom jednoho dne začne mluvit. Mrazivě temné čtení pro ty, co ho mají rádi.

 

3. Severka

Česká koreanistka Nina Špitálníková představuje ve svých knihách  korejské prostředí jedinečným stylem. Protagonistka jejího prvního románu žije v Jižní Koreji, ačkoli se narodila v té Severní. Vyprávění líčí její strastiplnou cestu za svobodou, hříchy minulosti i pochyby, které ji po celou dobu provázejí. Román Severka otvírá závažné otázky, které dalece přesahují hranice Korejského poloostrova. Ta základní zní: Co může jedinec obětovat pro vlastní svobodu? Pokud se chcete dozvědět něco víc o světě, který si častokrát vůbec neumíme představit, sáhněte po této knize.

Tip

Pokud máte rádi knihy Paola Coehla, zaujmout by vás mohla jeho novinka Lukostřelec. Je to útlá kniha, která nutí k reflexi. Fanoušky tohoto autora potěší.

Osobní rozvoj

 

1. Atomové návyky


Jestli vás baví knihy o seberozvoji, nejspíš jste o tomto bestselleru už slyšeli. Jedná se velmi praktického a užitečného rádce, chcete-li si trochu zefektivnit život a zavést pár rutinních návyků, které se můžou týkat čehokoliv. V oblasti seberozvoje je tato kniho od Jamese Cleara klasikou.

 

2. Cirkadiánní kód


S poutavou knihou Satchina Pandy držíte v rukou příležitost, jak seřídit hodiny svého těla a trvale dosáhnout fyzické a duševní pohody. Naučíte se ovládat intenzitu světla, načasovat správně své jídlo, vyladit pohybovou aktivitu a spánek. Zjistěte, jak žít ve zdravém těle plném energie.

 

 

Tip

Ze seberozvojové oblasti jsme pro vás ještě vybrali tipy na filozofické klasiky: Muž, který chtěl být šťastný a antické Hovory k sobě od Marca Aurelia. Třeba vám právě tyto knihy svou filozofií přinesou moudrost, kterou právě hledáte.

Pro dědečky a babičky

 

Babičko/dědečku vyprávěj

Unikátní dárek pro prarodiče a skvělá forma pro uchovávání vzpomínek. Kniha se stane pro vaši babičku nebo dědečka zábavou a pro celou vaši rodinu cenným pokladem. Doprovodné obrázky a dobové fotografie pomáhají probouzet vzpomínky. V knížce je prostor na přidání vlastních fotografií. Zároveň v ní najdete místo na psaní a otázky, které babičku nebo dědečka navedou na popsání jejich životního příběhu, který si tak budete moct bezpečně uchovat.

 

Velký snář

Má vaše babička ráda sny a do detailu je rozebírá? V její knihovně se pak určitě neztratí Velký snář.

 

Kuchařky

Krásný osvědčený dárek pro kohokoliv, kdo rád vaří. My jsme namátkou vybrali tematické Sváteční spolehlivé recepty, rady a postupy od Romana a Jany Vaňkových a Zlatou klasiku od Zdeňka Pohlreicha.

 

Podnětné čtení ještě trochu jinak?

 

Je libo cestopis nebo zajímavé čtení o statistice? Inspirujte se poutí Ladislava Zibury popsané v jeho nové knize Všechny cesty vedou do Santiaga. Třeba zjistíte, že španělské Camino volá i vás. Pokud byste rádi chodili, ale raději po naší domovině, zkusit můžete Stezku Českem. V knize Martina Úbla se dočtete o zážitcích nadšenců, kteří absolvovali první oficiální přechod po hranicích republiky.

Máte-li rádi čísla, nové náhledy na náš svět načerpáte z knihy Václava Smila Čísla nelžou. Celosvětově uznávaný kanadský vědec českého původu vás ve své knize vezme na faktografickou výpravu za poznáním, na níž pomocí překvapivých statistik a názorných grafů zpochybňuje naše mnohdy pohodlné myšlení a vyvrací novodobé mýty o tom, jak náš svět funguje.

 

A pokud byste se raději inspirovali životy slavných a statečných, doporučujeme biografii. My jsme v knihkupectví sáhli po novém bestsellerovém životopisu Václava Neckáře. Najdete v něm třeba rozhovory o tomto legendárním herci a zpěvákovi s dalšími známými osobnostmi z branže. Dále nás zaujala publikace Tomáše Etzlera, který ve své knize Novinářem v Číně 2 sdílí postřehy o čínské politice a společnosti. Nakonec jsme pro vás jako zajímavý tip vybrali knihu Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem. V té se dozvíte něco o tom, jaké to to je, být lékařem letecké záchranky.

Knihy nejsou pouze slova na papíře; jsou to brány do světa nových myšlenek, inspirace i síly. Ať už si vyberete kouzelný svět Harryho Pottera, Tolkiena, detektivku, osobní příběhy o odvaze, nebo třeba kuchařku, otevření knihy může být prvním krokem k nekonečnému dobrodružství pro vás i vaše děti. Přejeme vám spoustu radosti z objevování světů a příběhů!