Filtrujte dle kategorií

Top články

Publikováno: 22.06.2023

Domácí příprava kávy 5x jinak

Milujete kávu a rádi si ji vychutnáte v pohodlí domova? Jste na správném místě. V tomto blogu se zaměříme na kvalitní kávové přístroje, které vám umožní vytvořit lahodné šálky kávy s profesionálním přístupem. Ať už preferujete intenzivní espresso z moka konvičky, jemné a vyvážené šálky z V60 nebo osvěžující kávu z AeroPressu, dnes se stanete skutečnými mistry domácí kávové přípravy. 

Moka konvička

 

Patří k nejzákladnějším způsobům přípravy kávy bez kávovaru. Moka konvička je vyrobená z kovu, obvykle hliníku, a skládá se ze tří částí – spodní nádoby na vodu, středního filtru pro kávový prášek a vrchní nádoby na připravenou kávu.

 

Funguje na principu tlakového vaření. Voda v dolní nádobě se zahřívá, tvoří se pára a vytlačuje se nahoru přes kávový prášek ve středním filtru. Pára kondenzuje ve vrchní nádobě, což vytváří silné a koncentrované espresso.

 

Pro moka konvičku je vhodné používat středně jemně mletý kávový prášek. Jemnější mletí by mohlo způsobit přílišný odpor a obtíže s přípravou, zatímco hrubší mletí by mohlo vést k nedostatečné extrakci.

Aeropress

 

AeroPress je malý a kompaktní přístroj vyrobený z plastu, který slouží k přípravě jednoho až dvou šálků kávy. Skládá se z džbánku, pístu a filtru. Jednoduchý a rychlý způsob použití je velmi oblíbený hlavně na cestách. Příprava kávy pomocí AeroPressu probíhá v několika krocích.

 

 

Na přípravu potřebujete:

AeroPress
kávu (do AeroPressu je vhodná středně jemná až jemná konzistence)
filtrační papír

 

Filtrační papír vložte do plastového víčka AeroPressu a namočte jej do horké vody, aby se odstranila případná papírová chuť. Mletou kávu dejte do AeroPressu, který je umístěn na vrchní části šálku nebo konvice. Nalijte horkou vodu a nechte extrahovat po dobu 10-50 sekund, podle preferované intenzity chuti. Po dostatečné extrakční době se pístem pomalu stlačujte píst dolů, což vytlačí kávu skrze filtr do šálku nebo konvice.

 

Výhody AeroPressu:

 

  1. Rychlá příprava: AeroPress umožňuje rychlou extrakci kávy, což je ideální pro lidi, kteří mají málo času nebo jsou často v pohybu.
  2. Skvělá chuť: Káva se vyznačuje bohatou chutí a silným aroma.
  3. Rychlé čištění: Aeropress je snadno rozložitelný a čistitelný. Po přípravě stačí vyjmout filtr s kávovým práškem a opláchnout jednotlivé součásti.
  4. Přenositelnost: Díky kompaktnímu a lehkému designu je snadno přenosný, tedy skvělá volba pro cestování i kancelář.

TIP

Ať už se rozhodnete pro jakýkoli způsob přípravy, pamatujte, že nejlépe chutná káva z čerstvě mletých kávových zrn.

Drip coffee

 

Ať jste na cestách, na hotelu nebo třeba na výletě v horách, stále si můžete vychutnat dobrou kávu.  Vychytané balení Drip Coffee se vám vejde i do kapsy, oblíbenou kávu si tak můžete vzít opravdu kamkoli. Čerstvě namletá káva je balená v šikovném filtru s oušky, který jednoduše upevníte na hranu svého hrnku. Pak už jen kávu zalijete horkou vodou a necháte louhovat 3 minuty. Poté sáček opatrně vytáhnete.

Chemex

Chemex je elegantní a ikonický kávovar, který byl poprvé vyvinutý v roce 1941 americkým vědcem Peterem Schlumbohm. Skleněný přístroj je známý unikátním designem a schopností připravit vysoce kvalitní kávu. Chemex se skládá ze skleněné kuželovité nádoby, která je zakončena krkem a speciálním filtrem ve tvaru hrušky.

 

Co budete potřebovat:
  • chemex
  • 25g kávy
  • 400 ml vody
  • papírový filtr

 

Vodu ohřejte na 94 °C. Do chemexu vložte papírový filtr, který ohřátou vodou lehce propláchněte. Papír tak k nádobě hezky přilne a k tomu ještě zabráníte nechtěné papírové chuti v připravené kávě. Poté vodu z proplachu vylijte a do filtru nasypte 25 g namleté kávy. Zalijte kávu přibližně 50 ml vody a vyčkejte 30 sekund. Krouživými pohyby dolijte tenkým proudem zbylých 350 ml vody a vyčkejte, dokud se přes filtr neprolije.

 

 

Výhody chemexu:

 

  1. Vynikající chuť: Chemex umožňuje přípravu kávy s bohatým a jemným profilem chuti. Skleněný džbánek a speciální filtry eliminují nečistoty a oleje z kávových zrn, což vede k čistšímu a jemnějšímu nápoji.
  2. Estetický design: Má elegantní a jednoduchý design. Skleněný džbánek s dřevěným límcem vypadá skvěle na stole nebo v kuchyni a může sloužit i jako dekorace.
  3. Flexibilita: S Chemexem můžete připravit kávu v různých množstvích. Dostupné jsou různé velikosti Chemexu, takže si můžete vybrat ten, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám.
  4. Snadná údržba: Stačí vyjmout filtr s kávou a vypláchnout džbánek teplou vodou. Skleněný povrch je hladký a neuchytává mastnotu ani zbytky kávy.

 

V60

 

Dalším milým pomocníkem při přípravě kávy může být V60. Jedná se o plastový, keramický či skleněný „trychtýř“, od něhož je odvozen i samotný název, odpovídající tvaru V a 60 stupňům. Díky spodnímu „podšálku“ dripper snadno položíte přímo na hrníček, nebo na servírovací konvičku.

 

Postup:

 

Ohřejeme vodu ideálně na 95 stupňů. Pozor, vyšší teplota bude kávu spalovat.
Dripper V60 položíme na nádobu, do které chceme kávu připravit. Do dripperu vložíme papírový filtr (stejně jako u chemexu, filtr nejdříve propláchneme pro zbavení se nečistot a pachutí, tuto vodu vylijeme). Připravíme si středně hrubě namletou kávu. Základní recept je 18 g kávy na 300 ml vody. Kávu nasypeme do filtru a vyrovnáme ji. Krouživými pohyby začneme vodu nalévat v menším množství na kávu – přibližně 40-50 ml. Namočíme veškerou kávu a poté ji jemně promícháme. Po dalších 20 sekundách znovu nalijeme 40-50 ml vody. Vodu je třeba směřovat na kávu ne na papírový filtr. Také dbáme na rovnoměrné lití vody. Překapávaní kávy by mělo trvat maximálně 3 minuty.

 

Výhody
  1. Plná kontrola nad extrakcí: V60 umožňuje jemné nastavení extrakce kávy. Můžete ovlivnit rychlost nalévání vody, teplotu vody a mletí kávy, což vám umožňuje přizpůsobit si chuťový profil podle svých představ.
  2. Rychlá příprava: Zejména ve srovnání s jinými metodami, jako je French press nebo Chemex.
  3. Stylový design: V60 má elegantní a stylový design, který přidává estetický prvek do vaší kávové rutiny.

TIP

Příprava i samotné pití kávy je rituálem spojeným s pocitem pohody, relaxace a sociální interakce. Proto bychom si měli dát záležet i na tom, v jakém nádobí si kávu vychutnáváme. Už jste si ve Starbucks vybrali svůj oblíbený hrneček, termosku, nebo kelímek?

Inspirovali jsme vás? Všechny přístroje na přípravu kávy pořídíte v prodejně Oxalis. Až si vyberete nového oblíbeného pomocníka a designový hrnek ze Starbucks, nezapomeňte v těchto prodejnách sáhnout i po výběrové kávě, se kterou se budete cítit jako v pohádce.