Filtrujte dle kategorií

Top články

Publikováno: 24.01.2024

Co si obléct na ples, abyste zazářily?

Plesová sezóna běží a vy ještě přemýšlíte, jak vybrat ty pravé šaty na ples? Nabídka je pestrá, ale ne každé společenské šaty se k této příležitosti hodí. A ne každé vám budou sedět. Přinášíme vám praktické tipy, jak zvolit takové, abyste byla královnou každé společenské události. Nejdříve si důkladně pročtěte pozvánku. Ve většině případů právě tam najdete informace, které vám při výběru vhodného oblečení pomohou.

White tie
Jde o mimořádně významnou společenskou událost, při níž se očekává i příchod hostů s významným společenským postavením. Právě z toho důvodu je dress code na takových událostech nejpřísnější a oblečení na ples by mělo nést známky luxusu, sofistikované elegance a honosnosti. Dámy by v tomto případě měly zvolit dlouhé šaty, které zakrývají i špičky bot. Vsaďte na kvalitní materiál – kvalitní látka je viditelná již z dálky a celému outfitu dodá punc elegance. Z nároků ohledně výběru barev se již v dnešních dnech trochu polevuje, ale stále platí, že nepřípustné jsou pestrobarevné a výrazně vzorované šaty. Proto pokud nechcete nic pokazit, vsaďte na nadčasovou klasiku – v závislosti na tónu vaší pleti a barvy vlasů si vyberte róbu v královské modré, smaragdové či černé.
Dámy, které chtějí opravdu zazářit a sluší jim červená barva, by se měly vyhnout křiklavě červené. Nahraďte ji raději bordó. Kdysi byla bílá barva totálním faux pas, dnes se už na významných plesech vyskytuje stále častěji, případně můžete zvolit i starorůžové. Stejně je to i s flitry a jemnými vzory.

Black tie
Pokud je na pozvánce uvedeno toto označení, tak nejde o tak striktní dress code jako při white tie. To však ještě neznamená, že máte zcela volnou ruku a výběrem šatů nemáte co zkazit. Black tie se uvádí na pozvánkách na galavečery, plesy nebo společenské události, jako jsou například divadelní premiéry či jiné mimořádné kulturně-společenské akce.
Dlouhá večerní róba zakrývající špičky bot je stále žádaná, avšak už můžete o něco více popustit uzdu vaší fantazii. Zakrývání ramen není třeba, ale přešlapem nebude ani to, pokud si odhalená ramena opět zakryjete. V případě, že máte chuť sáhnout po výraznějších šatech, můžete tak tentokrát bez problémů udělat. Povolené jsou všechny barvy a dokonce i jejich kombinace. Důležité však je, aby pestrost vaší róby nepřipomínala spíše maškarní bál. Luxusní a drahé šperky se dají nahradit i kvalitnější bižuterií. Black tie není dress code, který by vyžadoval při výběru outfitu a doplňků vysokou investici. Dáma, která má vkus, nemusí do plesové róby vkládat celý svůj majetek. Kabelku volte listovou „do ruky“ a co nejmenší.

Cocktail
Další termín, se kterým se můžete celkem běžně na pozvánkách setkat, je cocktail. Bývá vyžadován na honosnějších, třeba firemních večírcích, oslavách narozenin a odpoledních svatebních zábavách, zkrátka „koktejlových“ večerních a podvečerních příležitostech. Ženy by se, jak název napovídá, měly obléct do koktejlových šatů. Mohou to být tradiční malé černé, ale klidně i odvázanější modely. Boty se hodí jak uzavřené lodičky, tak i páskové střevíčky. Dalšími nezbytnostmi je psaníčko nebo malá kabelka a výrazný šperk. Přípustné je i výraznější líčení.

Veškeré oblečení a doplňky pořídíte v obchodním centru Palác Pardubice, v prodejnách ORSAY, LEDER-PELLICCE, E.L., DEICHMANN a CCC.