Filtrujte dle kategorií

Top články

Publikováno: 11.08.2023

7 tipů pro lepší spánek

Pociťujete únavu, ale jen těžko se dostáváte do říše snů? Hodiny se převalujete v posteli a musíte jen myslet na to, co vás čeká v dalším dni? Když už usnete, ráno se necítíte odpočatě? Ať už je to počasím nebo prostě tím, že je toho na vás v poslední době moc, máme pro vás pár tipů, které vás inspirují ke zlepšení spánkové hygieny.

1. Vneste do svého života pravidelnost 

Že jste to už někde slyšeli? Ať už to bylo ve škole nebo při jakékoli debatě na téma spánková hygiena, je to opravdu základ. Nemusíte si hned plánovat večerku na minutu přesně, ale zkuste se probouzet a chodit spát zhruba ve stejný čas. A to i o víkendu, abyste si svůj režim ve volných dnech příliš nerozházeli. Limituje vás práce nebo v pátek rádi ponocujete? Začít můžete tím, že jednoduše budete více sledovat čas a pomalu svou večerku i budíček upravovat. Pomohou vám s tím užitečné aplikace do chytrých hodinek nebo telefonu.

Víte, že...?

Aplikace vám dnes pomůžou dodržovat večerku i budíček, ale zároveň dokáží monitorovat kvalitu vašeho spánku. Řeknou vám, kdy mluvíte ze spaní, jestli chrápete nebo se převalujete. Zkuste to, třeba odhalíte, proč se probouzíte tak unavení.

2. Pozor na jídlo a pití

Zkuste se vyhnout sklence vína nebo těžkému jídlu chvíli před tím, než ulehnete do postele. Možná se vám zdá, že s plným žaludkem usnete lépe. Ale naše tělo pracuje i přes noc. Pokud před spaním pijeme alkohol nebo konzumujeme těžké potraviny, naše ledviny a játra v noci pracují na plné obrátky. Náš spánek potom není tak kvalitní, jak by měl být.

3. Modré světlo před spaním? Zkuste ho omezit.

Koukáním na televizi, monitor nebo telefon dáváte svému tělu signál, že se ještě nejde spát. Modré světlo totiž blokuje tvorbu hormonu melatonin, který potřebujeme k podpoře zdravého spánku. Melatonin se tvoří v přítmí, případně v kombinaci se žlutým světlem. Zkuste tedy alespoň hodinu nebo dvě před spaním navodit světelnou atmosféru, která tvorbu melatoninu podpoří a vyhněte se světlu modrému, který ji blokuje.

Víte, že...?

Následky nedostatku melatoninu v podobě ztíženého usínání můžeme pociťovat s přibývajícím věkem. Neblahý vliv na tvorbu spánkového hormonu může mít také svit monitorů a obrazovek ve večerních hodinách. Doplnit melatonin můžete i formou tablet a doplňků stravy, které přímo melatonin obsahují. Nechte si odborně poradit v lékárně Dr.Max.

4. Dopřejte si voňavý relax

Udělejte si z vaší večerní rutiny čas pro sebe. V Rituals vám pomůžou objevit večerní rituál tak, abyste se po celém dnu uklidnili a snadněji usnuli. Užíváte si péči o tělo a krásné vůně, na které se budete těšit celý den? Zkuste noční tělovou hydratační masku s vůní lotosového květu a bílého čaje. Rychle se vstřebává a nezanechá stopy na nočním prádle. Své pokožce dopřejete zkrášlení a jemná vůně masky vám pomůže usnout v absolutním pohodlí. Do své večerní rutiny můžete vůně zařadit i jiným způsobem. 

Bylinky jako levandule a heřmánek vám pomůžou se zklidněním, a to jak ve formě vůně, tak formou čaje. Dejte bylinkám šanci před tím, než si necháte předepsat léky na spaní.

5. Čistý vzdoušek jako v lese? Zkuste zvlhčovač vzduchu

Vonné svíčky a tyčinka s vaší oblíbenou vůní, na kterou si zvyknete a s kterou si spojíte čas na zvolnění a meditaci, vám do budoucna pomůžou udržovat vaši večerní rutinu a těšit se na ni. Během meditačních chvilek si utřídíte myšlenky. Pochvalte se za dnešní den a poděkujte za jakoukoliv maličkost, za kterou jste vděční a která vás přes den potkala. Mentálně připravit se můžete i na to, co váš čeká další den, aby vás tyto myšlenky nepřemáhaly v posteli, když je čas jít spát.

S dýcháním vám může pomoci zvlhčovač vzduchu. Například designový model od Xiaomi během pár okamžiků zajistí příjemný vzduch v podobě jemně rozptýlené mlhy. Čistý vzduch s optimální vlhkostí je v našich domovech velmi důležitý. Osvěží a navodí pocit té správné domácí pohody, ve které se můžete uvolnit a bezstarostně odpočívat. Pokud nemůžete usnout, nesprávná míra vlhkosti ve vaší ložnici může být příčinou.

6. Lůžkoviny a matrace

Oblíbené povlečení z kvalitního materiálu vám zpříjemní uléhání ke spánku. V poslední době je oblíbeným materiálem hedvábí, které vám pomůže i s udržováním zdraví vašich vlasů a kvality vaší pleti. Pokud ale nejste fanouškem hedvábí, potěší vás určitě jiný materiál. Velký výběr vzorů, barev i materiálů lůžkovin najdete třeba ve SCANquilt. Nezapomínejte ani na to, že kvalitní polštáře, peřiny, matrace a samotné rošty postele tvoří zcela zásadní podmínky pro váš spánek. Věnujte proto jejich výběru zvýšenou pozornost a váš čas.

Víte, že...?

Hedvábné povlečení napomáhá ke zdravějším vlasům bez polámání a hydratované kůži. Hedvábí totiž patří k materiálům, které si vždy udržují mírnou přirozenou vlhkost. Pokožka a vlasy proto neleží úplně „na suchu“. Zároveň je však hedvábí prodyšné a dobře odvádí přebytečnou vlhkost, proto se pod ním dobře spí i za horkých letních nocí.

7. Dostatek pohybu přes den

Na závěr tip pohybový. Pokud se přes den věnujete sedavé práci, můžete být po celém dni mentálně unavení. Pokud ale vaše tělo nemělo žádný pohyb, může to mít vliv na vaši schopnost okamžitě se uložit ke spánku. Čerstvý vzduch, procházka nebo jakýkoliv pohyb přes den, vám dopomůžou večer rychleji usnout, protože i vaše fyzické já se vyčerpá.

Víte, že...?

Nemá cenu nahánět intenzivní cvičení před spaním. Pozor na vyčerpávající cardio nebo běh po západu slunce. Vaše zahřáté tělo bude potřebovat pár hodin na zrelaxování a vychladnutí, než bude schopné vás vpustit do říše spánku.

Doufáme, že vám naše tipy pomůžou a vy se budete probouzet odpočatí a s dobrou náladou. Pokud nejste ranní ptáče a s úsměvem se nebudete probouzet ani tak, je to taky v pořádku. Důležité je dopřát svému tělu kvalitní odpočinek. Není čas na šlofíka?