Filtrujte dle kategorií

Top články

Publikováno: 08.11.2023

5 cviků, které zvládnete v obýváku i v kanceláři

Je pro vás těžké udržet si rutinu pravidelného cvičení? Dlouhé hodiny strávené v práci a další povinnosti nám často brání v tom, abychom se věnovali svému fyzickému zdraví. Cvičení je ale skvělým způsobem, jak udržet své tělo v kondici a zvýšit svou celkovou produktivitu během dne. Nemáte čas ani chuť trávit večery ve fitku? Nebojte se, existuje mnoho cviků, které můžete provádět přímo v kanceláři nebo doma v obýváku.

1) Dřepy

Není nad klasiku! Dřepy jsou výborným cvikem na posílení nohou, zadku a břišních svalů. Stačí, když vstanete od stolu a provedete 15–20 dřepů. Ujistěte se, že držíte záda rovně a sedáte zpět, jako byste chtěli usednout na neviditelnou židli. Opakujte tuto sérii několikrát během dne.

Efekt se dostaví okamžitě v podobě nárůstu energie. Dlouhodobě určitě poznáte rozdíl i v zrcadle.

2) Střídavé cviky na břišní svaly

Tento cvik lze provádět i v kanceláři, aniž by vás kolegové přistihli. Jak na to? Posaďte se na okraj kancelářského křesla, položte ruce na opěrky a zvedněte nohy tak, aby vaše kolena směřovala k hrudi. Poté střídavě jemně přitahujte kolena směrem k hrudi. Tímto způsobem si posílíte břišní svaly.

3) Kliky

Kliky jsou jedním z nejlepších cviků na celkové posílení horní poloviny těla. Můžete je provádět na zemi nebo proti stolu, pokud nemáte k dispozici žádné jiné podložky. Stačí si najít volný prostor na zemi, postavit se do pozice prkna a spustit se dolů tak, aby se hrudník téměř dotýkal podlahy. Pak už se jen rukama zvednete. A znovu, a znovu. Můžete provádět různé variace kliků podle svého výkonnostního stupně. Doporučujeme začínat se sérií po 5–10 opakováních a postupně zvyšovat dávky.

4) Tricepsové dipy na židli

Tady už to začíná být zajímavé! Dipy na židli jsou skvělým cvikem pro posílení tricepsů a ramen. Postavte se před židli zády k ní (pozor, ne kolečkovou), opřete se o její sedadlo dlaněmi, tak aby byly mírně za vašimi boky. Spouštějte tělo dolů tak, aby byly paže v pravém úhlu. Poté se zvedněte zpět nahoru. Opět začněte s menším počtem opakování.

5) Židle

Tentokrát se zaměříme na stehna a sedací svalstvo. Jednoduše se opřete zády o stěnu a posuňte se do sedu, jako byste si sedli na neviditelnou židli. Držte tuto pozici co nejdéle, ideálně 30 sekund až 1 minutu. Opakujte 3 série.

Chcete se jen protáhnout a prodýchat a nehodláte klikovat před kolegy? Zkuste jógu na židli.

Není nadto přidat do svého života trochu jógy a tzv. mindfulness. Při sedavém zaměstnání vaše tělo ocení i jednoduché protažení, které můžete dělat přímo na své kancelářské židli.

 

Jdeme na to? Narovnejte se, uvolněte ramena. Střídavě zvedněte pravou a levou ruku do výše ramene, prodýchejte, protočte zápěstí, ukloňte hlavu a protáhněte krk. Pro protažení nohou, položte chodilo na stehno druhé nohy a s rovnými zády se ukloňte dopředu, kam vás tělo pustí, prodýchejte. Potom vystřídejte nohy. Takto si protáhnete záda a kyčle. Při těchto jógových chvilkách si odpočine i vaše mysl a práce vám hned půjde lépe od ruky. Poděkuje vám samozřejmě i vaše tělo.

Vybavení a doplňky ke cvičení

Až si najdete svoji rutinu, ve které si ustálíte pravidelnost, pustit se můžete i do výběru jednoduchých pomůcek. Ty najdete třeba u nás v Intersport. Poohlédnout se můžete po švihadlech, protahovacích gumách, ale třeba i po cvičebním úboru. S pořádným vybavením můžete vyrazit na běh rovnou po práci. Třeba se ve cvičení tak najdete, že zamíříte do nejbližšího fitness centra. V tom případě by vás mohly zajímat i tašky a batohy od Under Armour, které jsou elegantní, ale zároveň prostorné.

 

Doplňky stravy

Jsme to, co jíme. S udržováním vyváženého jídelníčku v hektických dnech vám pomůžou doplňky stravy od Nutrend. Skvělým pomocníkem při budování svalů a při vyplňování jídelníčků na svačiny jsou proteinové kaše, tyčinky a shaky, díky nimž doplníte potřebné bílkoviny.

Pamatujte, že pravidelnost je klíčem k úspěchu. Snažte se cviky provádět pravidelně a vždy začínejte s menším počtem opakování, pokud nejste zkušený atlet. Postupně můžete přidávat na intenzitě. Věříme, že jsme vás inspirovali, jak kondici a energii udržovat i v domácím nebo pracovním prostředí, navíc bez potřeby drahého vybavení nebo členství ve fitness centru.