Filtrujte dle kategorií

Top články

Publikováno: 04.10.2023

4 tipy na podzimní výzdobu balkónu, terasy nebo zahrady

Podzimní období s sebou přináší krásné barvy a útulnou atmosféru. Co takhle si tuto magii přenést i na svůj balkon, terasu či zahrádku? Podzimní zdobení exteriérů může být skvělým způsobem, jak na čerstvém vzduchu strávit příjemné chvíle. Vytvořte si svou podzimní oázu, kde si vychutnáte šálek dobrého čaje a třeba i přečtete pár stránek dobré knihy. Pokud hledáte inspiraci, máme pro vás čtyři tipy na to, jak si podzimně vyladit svůj venkovní koutek.

Podzimní rostliny a květiny

Letní květiny možná začínají ztrácet krásu, ale podzimní rostliny mohou balkon okamžitě oživit. Vysaďte třeba chryzantémy, astry nebo vřes. Další variantou je okrasné zelí, které vám vydrží až do Vánoc. Kromě těchto klasik existuje i spousta dalších kvetoucích rostlin, které rozjasní váš balkon nebo pergolu krásnými podzimními barvami. Nechte si poradit v květinářství. Rostliny následně můžete umístit do květinových truhlíků nebo košů, které rozmístíte po balkonu. Do truhlíků a květináčů můžete přidat drobné ozdobičky s podzimními motivy. Inspirujte se v prodejnách Indecor nebo Nanu Nana.

Pozor na ranní mrazíky. Nepoužívejte samozavlažovací květináče, při výsadbě nezapomínejte na drenážní vrstvu a při silnějších mrazech rostliny chraňte netkanou textilií.

Podzimní dekorace

Vytvořte si venku nebo i uvnitř podzimní atmosféru pomocí dekoračních prvků. V našich obchodech najdete spoustu dekorací jako jsou dýně, slaměné ozdoby, sušené květiny a podzimní věnce. Stěny můžete oživit závěsnými dekoracemi s podzimními motivy. Ke zdobení můžete využít přírodnin stejně dobře jako keramických nebo jiných alternativ. Nebojte se na svůj balkon dodat i nějakou figurku nadpřirozené bystosti nebo zvířátka. Zkuste si najít svého strašáka, trpaslíka a nebo třeba ježečka, děti to jistě potěší. Umístění těchto dekorací na balkonu vám pomůže vytvořit rustikální a útulný vzhled.

Osvětlení

Krátké dny a dlouhé noci podzimu můžete osvětlit pomocí světelných řetězů, svíček nebo lampiček a lucerniček. Toto osvětlení přidá vašemu balkónu nejen dojem tepla, ale i romantickou atmosféru. Zvažte i využití světelných řetězů kolem zábradlí nebo na stěnu. Až přijde čas, můžete pro správnou dušičkovou náladu osvětlení doplnit vyřezanými dýněmi nebo podzimní vonnou svíčkou. Ty nejoblíbenější najdete v Yankee Candle.

Pohodlný nábytek

Pokud máte na balkonu dostatek místa, zvažte pořízení pohodlného nábytku. Malý stůl a židle vám umožní užívat si čerstvý vzduch a sklenku horkého nápoje venku, ať už za slunečných nebo deštivých dnů. Dobře poslouží i lavice, sedačka z palet nebo třeba závěsné křeslo. Užitečné budou i malé servisní stolky, na ty položíte šálek s čajem nebo kakaem a nebo je využijete k rozložení květin a dekorací. Vše doplňte pohodlnými polštáři a dekami, abyste si mohli užívat balkon i v chladnějším počasí. Pak už se jen zabalte a užívejte.

Tip

Dnes na trhu najdete polštáře, deky a plédy uzpůsobené do venkovního počasí. Spolu s nimi můžete pořídit i praktické boxy k venkovnímu nábytku. V těch uchováte deky a polštáře, když si zrovna balkonu nebudete užívat, nebo když venku zavládne opravdový nečas. Pro deky a plédy se zastavte v prodejně SCANquilt.

Abyste si zdobení užili, výběr dekorací a rostlin by měl být v souladu s vaším osobním stylem a preferencemi. Podzimní balkon, terasa nebo pergola mohou být místem, kde si užijete relaxaci, pozorování přírody a chvíle strávené venku. Zařiďte si je tak, aby co nejvíce vyhovovaly právě vám. Výzdoba a zútulnění venkovních prostor je skvělý způsob, jak si užít krásy podzimního období, zkuste to i vy. Pokud balkon ani pergolu nemáte, vyzdobte si třeba obývák. Kouzelnou podzimní atmosféru si díky našim tipům snadno vytvoříte i v interiérech. Přejeme vám krásný podzim.